22/1/14

Η Γερόντισσα Μαριάμ της Νέας Μονής Χίου

Στις 17 Ιανουαρίου έφυγε για τον Ουράνιο Παράδεισο μια αγιασμένη ανθρώπινη ύπαρξη, η προσωποποίηση της ευγένειας και της καλοσύνης, η γερόντισσα Μαριάμ της Νέας Μονής Χίου. Η Γερόντισσα Μαριάμ κατά κόσμον Δέσποινα Μανιού, γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Μεσαγρός, στη Γέρα της Λέσβου.
 Γεώργιος ο πατέρας της και Μαγδαληνή η μητέρα της, η οποία στα τελευταία της χρόνια έγινε μοναχή και διακόνησε στη Νέα Μονή της Χίου, μαζί με την κόρη της. Ήλθε στη Χίο το 1958. 
Την θυμάμαι από το 1998 που υπηρέτησα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στη Χίο και μετά που έφυγα όταν επισκεπτόμουν το νησί, πάντα έβρισκα την ευκαιρία να ξαναπάω για να προσκυνήσω τη χάρη της Παναγίας, να θαυμάσω την ομορφιά της εκκλησιαστικής τέχνης και να ξαναδώ τη μορφή της Γερόντισσας, την οποία θυμάμαι να υποδέχεται με φαρδύ χαμόγελο Έλληνες και ξένους προσφέροντάς μας καραμέλες και ότι άλλο γλύκισμα είχε στις τσέπες της, μιλώντας για την ομορφιά της κοινωνίας του ανθρώπου με τον Χριστό. 
Τότε το 1998 ήταν μόνη στη Μονή και τα τελευταία χρόνια με τον π. Διονύσιο. Η εναρμόνισή της με το γαλήνιο και εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον ήταν μοναδική, ενταγμένη πλήρως στην αστραφτερή λάμψη της πνευματικότητας που ξεχύνεται από τα μοναδικά ψηφιδωτά του Καθολικού, στεκόταν ως φύλακας άγγελος της Θείας Χάρης που πλημμύριζε το χώρο. Η ανθρώπινη παρουσία της θα λείψει σε όλους μας καθώς και στα πετούμενα ή τετράποδα της Μονής που με τόση φροντίδα τάιζε. Παρηγοριά μας θα είναι η ζώσα ψυχή της δίπλα στον Θεάνθρωπο που θα προσεύχεται για μας. Ας έχουμε την ευχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: