24/7/13

24 Ιουλίου, μνήμη νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου

Σήμερα, ιδιαίτερα η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου τιμά τη μνήμη ενός νέου ζακυνθινόπουλου, που γεννήθηκε το 1617 δίπλα στο ναό της Φανερωμένης στην πρωτεύουσα του νησιού.

Ο νεομάρτυρας Θεόφιλος Μαραμπελιώτης στην εφηβική του ηλικία, αντί να γευτεί τα δώρα της νιότης, δοκίμασε αδίκως μέχρι θανάτου το μίσος των ανθρώπων.

 Μεγαλωμένος με τα πατροπαράδοτα νάματα της χριστιανικής πίστης στη Ζάκυνθο, ασκώντας το επάγγελμα του ναυτικού, ξεδίπλωσε τα εφηβικά του όνειρα στις θάλασσες, για να γνωρίσει πρώιμα, σχεδόν είκοσι χρόνων, την αγριότητα της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας.

 Η επίγεια ζωή του διακόπηκε βίαια στη μυροβόλο Χίο, στο νησί της φυσικής και πολιτισμικής ομορφιάς. Μέσα στα μυρίπνοα άνθη της αγιότητας που ευωδιάζουν εκεί, προστέθηκε και αυτό του Θεοφίλου του Ζακυνθίου. 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην επίμονη άρνησή του να γίνει μουσουλμάνος βρήκε μαρτυρικό θάνατο, με την αποτέφρωση του νεαρού του σώματος. 

Ας είναι η φωτογραφική μας περιήγηση στον Αγ. Γεώργιο Βροντάδου Χίου, στο μέρος του μαρτυρίου του, νοερό προσκύνημα στη μνήμη του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: