9/12/11

Η εικόνα της Παναγίας Πρεβεζιάνας στην Κεφαλλονιά-The icon of Virgin Mary " Preveziana" in Kefalonia

Στο ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου της Κεφαλλονιάς βρίσκει φιλόξενη στέγη η εικόνα της Παναγίας της «Πρεβεζιάνας».
Σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε θαυματουργικά να επιπλέει στη θάλασσα μεταξύ Πρέβεζας και Κεφαλλονιάς από το πλήρωμα ενός καραβιού με ρωμαιοκαθολικό πλοιοκτήτη. Στην αρχή προσφέρθηκε η εικόνα στον ορθόδοξο ναό του Σωτήρα αλλά θαυματουργικά επέστρεφε στο ναό του Αγίου Νικολάου και έτσι αποφασίστηκε να παραμείνει εκεί.  
Η παλιά εικόνα απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα στον τύπο της Οδηγήτριας και φέρει χαραγμένη επιγραφή «ΚΥΡΙΑ Η ΑΝΑΦΩΝΕΙΤΡΑ» πάνω σε φόντο με φύλλα ασημιού. Ζωγραφισμένα είναι μόνον τα πρόσωπα με εμφανή την επιζωγράφιση στο πρόσωπο του μικρού Ιησού, ενώ σε αυτό της Παναγίας διακρίνονται τα υφολογικά χαρακτηριστικά του αρχικού αγιογράφου.
Η υπόλοιπη εικόνα είναι σκεπασμένη με φύλλα ασημιού, με τοπικές επιχρυσώσεις στα άκρα των προσώπων, στο σιρίτι της Παναγίας και σε διακοσμητικό μοτίβο. Τα φύλλα ασημιού με το ζωγραφικό μπαρόκ βλαστώδη διάκοσμο, αποδίδουν την αργυρή επένδυση της πρωτότυπης εικόνας με τοπικά επιχρυσωμένα στοιχεία,
ενώ δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα το πρωτότυπο να έχει αναφορά στην εικόνα της Παναγίας της Αναφωνήτριας στο ομώνυμο μοναστήρι της Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: