10/5/10

Το σπήλαιο του Περάματος

Δίπλα στην πόλη των Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 το σπήλαιο του Περάματος. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.100 αποτελούν τουριστική διαδρομή. Ο πλούσιος στολισμός που καλύπτει τις οροφές και τα δάπεδα των αναρίθμητων αιθουσών, με τα δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών του, το καθιστούν από τα ωραιότερα της Ελλάδας.

3 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Όχι μόνο Zantional geographic αλλά και Greektional. Υπέροχες φωτογραφίες!!! Μπράβο σας!

Την καλημέρα μου,

p.lykogiannis είπε...

Καλησπέρα Ιωάννα μου. Ελλάδα και ομορφιά δεν υπάρχει μόνο στο νησί μας, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Λυπάμαι που το λέω αλλά καλό κάνει να ξεφεύγει κανείς από τον χώρο που ζει και δυστυχώς σε πληγώνει η εγκατάληψή του. Γιατί τόσα χρόνια τίποτα να μην έχει γίνει στο σπήλαιο του Γυρίου? Δεν ξέρω αν έχει γίνει καν η χαρτογράφησή του.Περιμένω να τα πούμε στο νησί.

Ιωάννα είπε...

Πριν αρκετά χρόνια, κάνοντας κάποια διαδρομή στα ορεινά του νησιού, περάσαμε από το Γύρι κάπου ακολουθήσαμε λάθος δρόμο και βγήκαμε σε χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος μας έβγαλε σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα. Στα πόδια μας, πιάτο, ο κάμπος: Πηγαδάκια, Σκουλικάδο, οι γύρω λόφοι των Γερακαρίων και στο βάθος η θάλασσα. Από Αλυκές μέχρι Τσιλιβί. Υπήρχε ένα κιόσκι υπο κατασκευή και ένα στενό κατηφορικό μονοπατάκι που οδηγούσε σε σπηλιά.
Χάρηκα, γιατί υπέθεσα οτι αυτό θάναι το σπήλαιο του Γυρίου, όπου όπως είχα ακούσει έφτανε μέχρι το Κερί (φήμες; δεν ξέρω). Υπέθεσα οτι μάλλον θα το αναδείξουν και ότι ετοιμάζουν το κιόσκι για τα τυχόν ενημερωτικά δελτία/φυλλάδια ή τα εισητήρια. Την επόμενη χρονιά ξαναπήγα με την ελπίδα οτι τα έργα θα είχαν τελειώσει και το σπήλαιο θάταν επισκέψιμο, αλλά.... τίποτα. Μόνο το κιόσκι και τίποτα άλλο. Και δεν είναι μόνο τα σπήλαια που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Είναι τόσα πολλά άλλα. Πριν δύο χρόνια είδα στη Λούχα μια πινακίδα που ανέφερε ότι μέσω κοινοτικού πλαισίου στήριξης υπήρχε πρόγραμμα για την ανάδειξη των περιπατητικών μονοπατιών μεταξύ Λούχας -Γυρίου; Θα ήταν, όντως, ενδιαφέρον αν καταφέρναν να το υλοποιήσουν, έστω αυτό. (αν δεν καταφαγώθηκαν τα χρήματα...)