21/11/09

ΤΟ A΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων, το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό, με κεντρικό θέμα: «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ (Ιστορία-Παράδοση-Νεώτερες Εξελίξεις και Προβληματισμοί) ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΩΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ». Υπεύθυνος για την διοργάνωση υπήρξε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού, σε συνεργασία βεβαίως με την φιλοξενήσασα Μητρόπολη Ζακύνθου. Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδας με τις ακολουθίες τους, με προεξάρχοντες τους Μακαριωτάτους Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.κ. Δαμιανό.
Το Συνέδριο αυτό θα λέγαμε υπήρξε η πρώτη επίσημη ψηλάφηση από την Εκκλησία της Ελλάδας της ιστορικότητας των προσκυνηματικών περιηγήσεων, ανιχνεύτηκαν οι αιτίες που τις δημιουργούν, οι ανάγκες που παρουσιάζονται, κατατέθηκε ο προβληματισμός για την έννοια και το περιεχόμενο του «προσκυνητή» και του «θρησκευτικού τουρίστα», ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν οι παράγοντες εκείνοι που καθιστούν τα Επτάνησα προσκηνυματικό προορισμό. Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις επί των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου, αλλά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την γέννηση, 50 από την εγκαταβίωση στο Όρος Σινά, 33 από την χειροτονία σε Επίσκοπο και 15 από την ενθρόνισή του στην Ζάκυνθο, έγινε και η παρουσίαση ενός τιμητικού επιστημονικού Τόμου, όπου ετοιμάστηκε από ειδική Επιτροπή, που συστάθηκε με σκοπό την παραπάνω έκδοση και αποτελείτο από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Ζακύνθου Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια, τον Ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Ζακύνθου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λυκογιάννη, τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη, τον Φιλόλογο-Ποιητή Διονύσιο Σέρρα και τον Εκπαιδευτικό-Ποιητή Διονύσιο Φλεμοτόμο.
Το περιεχόμενο του Τόμου με την επονομασία «ΦΙΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄ΣΥΝΕΤΟ», μεταξύ άλλων αποτελείται από 67 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, που έχουν συγγραφεί από 71 άτομα, εξέχοντες κληρικούς της ελλαδικής και όχι μόνον Εκκλησίας, καθηγητές πανεπιστημίων και λοιπούς επιστήμονες.
Την επομένη της λήξης του Συνεδρίου, στο νησί παρέμειναν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας με την συνοδεία του, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα στο Γαϊτάνι, για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Κρητός Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εθιμοτυπικές επισκέψεις στο μητροπολιτικό Μέγαρο, στη Νομαρχία, στο Δημαρχείο, καθώς και στον οικογενειακό τάφο του Μητροπολίτη μας στο Α΄ Κοιμητήριο Ζακύνθου, στο ναό της Παναγίας της Χρυσοπηγής και στο Λόφο του Στράνη.
(Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον ακούραστο Χριστόδουλο Σούρμπη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: