24/6/07


Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στις 11 Μαΐου 2007 τελείωσε η καταγραφή των ναών της ενορίας Βανάτου, με τους οποίους ολοκληρώνεται η ψηφιακή φωτογράφηση, χειρόγραφη και στη συνέχεια ηλεκτρονική καταγραφή και αποδελτίωση όλων των ιερών κειμηλίων των ενοριακών ναών και των παρεκκλησίων τους, του Δήμου Αρκαδίων. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν δύο ναοί στο Βανάτο, τρεις στον Καληπάδο, από ένας στην Κουκουναρία και το Χουρχουλίδι, πέντε στον Άγιο Κήρυκα, τρεις στο Σαρακινάδο, τέσσερις στο Τραγάκι, δύο στον Πλάνο και έξι στην Κυψέλη.
Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Μητροπολίτη μας κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό αποτελείται από τον

Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ζακύνθου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λυκογιάννη, ο οποίος και πραγματοποιεί και την ηλεκτρονική αποδελτίωση όλων των καταγεγραμμένων κειμηλίων, μαζί με τον συντηρητή έργων τέχνης της Μητροπόλεως Ζακύνθου κ. Ανδρέα Θεοδόση, όπου από κοινού φωτογραφίζουν όλα τα αντικείμενα. Ανθρώπινα καλλιτεχνήματα που περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λατρεία της Εκκλησίας μας αλλά και γενικότερα την εκκλησιαστική τέχνη που διασώζεται στους ναούς μας είτε ολόκληρα είτε σε αποσπασματική μορφή. Καταγράφονται λοιπόν και φωτογραφίζονται όλα τα παλαιά είδη μικροτεχνίας, εκκλησιαστικά υφάσματα, εικόνες, ξυλόγλυπτα, λιθόγλυπτα, ακόμη και οι εξωτερικές και εσωτερικές όψεις των ναών.
Ας σημειωθεί ότι η τελευταία καταγραφή ήταν μόνο χειρόγραφη και είχε γίνει από τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Βέργη το 1979, η οποία όμως δεν περιελάμβανε όλα τα παρεκκλήσια αλλά και τα διάφορα κυρίως ημικατεστραμμένα αντικείμενα που βρίσκονταν στους αποθηκευτικούς χώρους των ναών.

Η καταγραφή συνεχίζεται στο Δήμο Αλυκών, με ήδη καταγεγραμμένους τους ναούς των Άνω και Μέσου Γερακαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: